Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

"Ες γην εναλιαν Κυπρον ου μ' εθεσπισεν οικειν Απόλλων*"... αδουλωτος και ουχι ανδραπους δμως** εν οβολω βαρβαρων.

"Θελει αρετην και τολμην η ελευθερια" εγραψε ο Καλβος και το απεδειξε πολλες φορες ο Κυπριακος Ελληνισμος.

Ποιος δεν θυμαται το ιστορικο διαγγελμα του εθνικου ηρωα του Κυπριακου Ελληνισμου Τασου Παπαδοπουλου, που αντεκρουσε την Αμερικανοτουρκοιμπεριαλιστικη υποτελεια της χωρας του, λιγη ωρα μετα την καταπτυστη προσκληση υποταγης του ποδηλατου πρασινου ιπποτη (Der Green Reiter***) τελευταιου αυτοκρατορα της ξενοδουλης πολιτικης δυναστειας των Παπατζηδων και θεμελιωτη της εφιαλτικης Erwartung**** του οικονομικου ΥπερΕξπρεσιονισμου (Surexpressionisme κατα το Surréalisme);

Ο Αντρος Κυπριανου, ΓΓ του ΑΚΕΛ της Κυπρου, κομματος αμφιβολως κομμουνιστικου και αναμφιβολως πατριωτικου, δηλωσε σε συνεντευξη του στην ιστοσελιδα 24h.com.cy:

«Εαν η τροικα επιμενει σε οδυνηροτατα μετρα για να μεινουμε στη ζωνη του ευρω, εμεις θα πεισμωσουμε και θα πουμε, δεν φευγουμε απο τη ζωνη του ευρω γιατι ειναι σημαντικο αυτο το ζητημα; Παραμενουμε, οσο οδυνηρα (και αν) ειναι τα μετρα;...
Σιγουρα το αφηνουμε ανοιχτό (το ενδεχομενο αποχωρησης απο το Ευρω). Δεν προκαθοριζω τωρα τι θα κανουμε, αλλα λεω οτι αυτα τα ζητηματα πρεπει να συζητηθουν παρα πολυ σοβαρα εαν θελουμε να εξυπηρετησουμε τα συμφεροντα του κυπριακου λαου».

Οι ευλογημενες λεξεις "τα συμφεροντα του κυπριακου λαου" και οχι του τραπεζοφασισμου.

Αν την ιδια "αρετην και τολμην" ειχε και η πολιτικη ηγεσια της Ελλαδας, της Ισπανιας, της Πορτογαλιας, της Ιταλιας κλπ, κλπ, η Γερμανια θα εμεινε με το φαλλο της εξουσιας και οι τραπεζες με το ναζιαρικο νομισμα (το νομισμα που κανει ναζια ναζιστικα) στα χερια, το ΕΥΡΩΜΑΡΚΟ.

"Σαλαμινα τε
τας νυν ματροπολις
τωνδ' αιτια στεναγμων" (Αισχυλος: Περσαι)

Αιτια στεναγμων.

Η ιστορια, κατα τον Μαρξ, επαναλαμβανεται ως φαρσα. Η μυθολογια, ομως, ως πραγματικοτητα.

* Η Σαλαμινα της Κυπρου, τα ερειπια της οποιας βρισκονται στα βορεια της Αμμοχωστου, κατα τη μυθολογια κατασκευαστηκε απο τον Τευκρο τον Τελαμωνιο πριν τον 10ο πΧ αιωνα.
Ο Τευκρος ο Τελαμωνιος, φημισμενος τοξοτης και αδελφος του Αιαντα, που δεν μπορεσε να προστατευσει τον αδελφο του, εκδιωχθηκε μετα το θανατο του Αιαντα απο τον πατερα του, βασιλια της Σαλαμινας και φτανοντας στην Κυπρο ιδρυσε μια νεα Σαλαμινα, που συμφωνα με τον Ευριπιδη (Ελενη) "Ες γην εναλιαν Κυπρον ου μ' εθεσπισεν οικειν Απολλων, ονομα νησιωτικον Σαλαμινα θεμενον της εκει χαριν πατρας".

** Δμως: δουλος κατα τον Ομηρο, τον Ησιοδο και τον Θεογνη.

*** Απο την ομαδα των ζωγραφων ( "Der Blaue Reiter" (Ο Μπλε Ιπποτης) της Neue Künstlervereinigung München απο την οποια προηλθε ο Εξπρεσιονισμος.

**** Erwartung: Προσμονη. Μονοπρακτη οπερα του Arnold Schönberg, εκφραστη του μουσικου Εξπρεσιονισμου.

Η λεξη Εξπρεσιονισμος στην πολιτικη θα μπορουσε να σημαινει και την υπερβολικη εξωτερικη πιεση, εκ των λεξεων ex και pressing ορμωμενη, δια του Παπανδρεομοχλου του εσχατου και αισχυστου ειδους.
Καποτε μαθαιναμε πως υπαρχουν τρια ειδη μοχλων.
Σημερα εχουμε και τεταρτο, την οικογενεια των Παπανδρεομοχλων ή ξενων δακτυλων, Αγγλικου του παππου, Αμερικανικου του πατρος και Ευρωαμερικανικου του υιου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου