Σάββατο 20 Απριλίου 2013

ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΕΩΘΙΝΟ

(21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ)

"Πασα δουλεια παρα φυσιν εστι" (Αντιφανης)

Η στρατιωτικη δικτατορια και η μνημονιακη δημοκρατια δεν ειναι ομοια και ομως δεν διαφερουν.
Αρα ειναι ομοια, δια της εις ατοπον απαγωγης, τοσο ως μαθηματικης συμβολικης σκεψης, οσο και ως πραγματικοτητας ατοπου απαγωγης του πλουτου, που ειναι ατοπος ή οπως συνηθιζεται να λεγεται χωρις πατριδα.

Καταργηση των πολιτικων ελευθεριων στην πρωτη (στρατιωτικη δικτατορια) και των οικονομικων δικαιωματων στη δευτερη (μνημονιακη δημοκρατια).

Η καταργηση των πολιτικων ελευθεριων αποτελει μεταπολισμικη πραξη ιδεολογικης βιας, που περιοριζει μερικα την ελευθερια του ατομου, ενω η καταργηση των οικονομικων δικαιωματων συνιστα προπολιτισμικο εγκλημα βιολογικης βιας, που περιστελει συνολικα την ελευθερια του ατομου, δικαιωνοντας τον Freud που χαρακτηριζε την ελευθερια οχι ως μια κατακτηση του πολιτισμου, αλλα ως αγαθο πριν τον πολιτισμο.

"Η ελευθερια στις καπιταλιστικες κοινωνιες, κατα τον Λενιν,  παραμενει λιγο πολυ αυτο που ηταν στις αρχαιες Ελληνικες δημοκρατιες: Ελευθερια για τους ιδιοκτητες των δουλων".

Στο ιμπεριαλιστικο σταδιο του καπιταλισμου, την οικονομικη δικτατορια του χρηματοπιστωτικου φασισμου,  η δουλεία πηρε τη θεση του δουλου και η ιδιοκτησια τη θεση του ιδιοκτητη, μετατρεποντας το ατομικο προνομιο του κεφαλαιοκρατη σε μαζικο εγκλημα του κεφαλαιου.

Οι Ελληνες σημερα εχουμε το "προνομιο" να ειμαστε οι πρωτοι νεκροι αυτου του εγκληματος.

Η μονη διεξοδος το προγονικο μας συμβολο:
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ

Αν δεν ειμαστε ικανοι να προστατευσουμε τους απογονους μας, ας τιμησουμε, τουλαχιστον, τους προγονους μας.

Ή για να το πω με το Δωρικο λογο του Σεφερη:

"οταν κοιταζεις γυρω σου και βρισκεις
κυκλο τα ποδια θερισμενα
κυκλο τα χερια πεθαμενα
κυκλο τα ματια σκοτεινα·
οταν δε μενει πια ουτε να διαλεξεις
το θανατο που γυρευες δικο σου,
ακουγοντας μια κραυγη
ακομη και του λυκου την κραυγη,
το δικιο σου·
αφησε τα χερια σου αν μπορεις να ταξιδεψουν
ξεκολλησε απ' τον απιστο καιρο
και βουλιαξε,
βουλιαζει οποιος σηκωνει τις μεγαλες πετρες".

ΥΓ.
Θυμαμαι πως την 21η Απριλιου του 1967, πηγαινοντας το πρωι στο σχολειο (Ε Γυμνασιο Αρρενων* Θεσσαλονικης) για τον ετησιο ερανο του Ερυθρου Σταυρου, βρηκα τα τεθωρακισμενα της χουντας των συνταγματαρχων στους δρομους, εξω απο το σχολειο.
Σημερα τα θωρακισμενα (χωρις το τε που παραπεμπει σε παρακειμενη ιδιοτητα) της χουντας των τραπεζιτων ειναι μεσα στα σχολεια και οχι μονο, αλλα και μεσα στα νοσοκομεια, μεσα στους χωρους της εργασιας, ακομα και μεσα στο σπιτι μας.
Καποτε μεσα στους χωρους της εργασιας και το σπιτι μας ηταν ο χαφιες με τα μαυρα γυαλια, γιατι η ρουφιανια ηταν ντροπη, σημερα, "χρονους πολλους μετα την αμαρτια, που την ευλογησαν" (Ελυτης), ειναι ο τηλεοπτικος σχολιαστης με τους φακους επαφης, γιατι η ρουφιανια εγινε αξιωμα.

Θυμαμαι τοτε συμφοιτητη μου που ηταν ο προσωπικος φυλακας διαβολος - χαφιες μιας Ολλανδης φιλης, που βρισκονταν στην Ελλαδα για τη διδακτορικη της διατριβη στο εργο του Σεφερη και επεσε στα χερια των Σταλινοτροτσκιστων της παρεας μου, που τοτε αρχισαμε να συλλαβιζουμε και το αλφαβητο της πολιτιστικης επαναστασης του Μαοϊσμου.
Πως να ξεχασω, ακομα, τους "πεφωτισμενους νοες της εθνικοφροσυνης" της ΦΕΑΠΘ (Φοιτητικη Ενωση Αριστοτελειου Πανεπιστημιου Θεσσαλονικης), που εφορμουσαν στα αμφιθεατρα να συγκεντρωσουν χρηματα για την ανεγερση του μεγαλου Ελληνοχριστιανικου ταματος, του Ναου του Σωτηρος, με τα χειρογραφα καταστιχα των "δωρητων".
Ολοι αυτοι οι ερανιστες προερχονταν απο τη δεξαμενη της εθνικοφροσυνης, την ΕΡΕ και στη μεταπολιτευση ξεπλυναν τη μαυρη ιδεολογια τους στη λιμνη των κυκνων της ΝΔ, για να αποτελεσουν σημερα τους ταμιευτηρες της τραπεζοφροσυνης για την "ανεγερση" του νεου ταματος της σωτηριας των τραπεζων,

* Για οσους δεν το γνωριζουν, στα χρονια μας τα σχολεια της Μεσης Εκπαιδευσης, στην ηλικα, δηλαδη, που η γενετησια ατομικη πρωτοβουλια της αυτοχειριας ανοιγε πανια για τη συλλογικη ανευθυνοτητα, ηταν καθαρα, αρρενων και θηλεων και οχι μιξερ φυλετικων πειραματισμων.

Μαλιστα τα σχολεια αρρενων διατηρουσαν καποια αιγλη μοναστικων συνηθειων, οπως για παραδειγμα τη μελετη της γεωμετριας των Ιησουιτων, που αποτελουσε το ιδιαιτερο παθος μου.
Στα σχολεια θηλεων υπηρχε το ισοδυναμο, για να χρησιμοποιησω μια ορολογια της πολιτικης μνημονιομπουρδολεξιας, η διδασκαλια της οικοκυρικης.
Ετσι, οι σχεσεις των δυο φυλων διεθεταν οικοκυρικη ταξη και γεωμετρικη συμμετρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου