Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

ΜΝΗΜΟΝΙΟΜΝΗΜΗ

"Μεμνησο λουτρων οις ενοσφισθης" (Θυμησου τα λουτρα που σε σκοτωσαν) (Αισχυλος: Χοηφοροι).

Πριν λιγο πηρα ενα συγκλονιστικο μηνυμα απο εναν σπουδαστη μου απο επαρχιακη πολη:
"Δασκαλε, δεν μπορεσα να ερθω την Παρασκευη στο μαθημα, γιατι δεν ειχα τα χρηματα του εισιτηριου (19 ευρω). Ελπιζω την μεθεπομενη εβδομαδα να μπορεσω".

H Mεγαλη Ελπιδα ενος νεου Ευρωπεου (ναι με ε) της Ευρωπης του τραπεζοφασισμου να συγκεντρωσει σε δυο εβδομαδες 19 ευρω για να μπορεσει να εξασφαλισει προσβαση στη γνωση.

Ο εφιαλτης του ποιητικου λογου με πλημμυρισε "τα χερια μου χανονται και με πλησιαζουν ακρωτηριασμενα" (Σεφερης: Μυθιστορημα).

Δασκαλε;

Τι νοημα εχει πλεον να διδασκω τις τεχνικες της ενορχηστρικης πολυμορφιας του Εμπρεσιονισμου, τις ανοιχτες φορμες, τις τεχνικες συνθεσης του Messiaen, του Boulez, του Stravinsky κλπ ή τη διανοητικη ατασθαλια του σειραϊσμου κλπ, κλπ;

Οταν "We plainly saw that not a soul in that fated vessel" (Ειδαμε ξεκαθαρα πως ουτε μια ψυχη δεν ζουσε σ' εκεινο το μοιραιο καραβι) (Edgar Allan Poe: The Narrative of Arthur Gordon Pym).
Το μοιραιο καραβι της χωρας μας, που ζουν ακρωτηριασμενα απο τις ψυχες σωματα, που τις κουρσεψαν τα χρηματοπιστωτικα καραβια, "και το βορια το δροσερο τον πηραν τα καραβια" (Δημοτικο).

Δασκαλε;

Φτανει η αξιοπρεπεια της ΣΙΩΠΗΣ του δασκαλου μπροστα στους ενδεεις μαθητες του, που το φιλοπτωχο υπουργειο της απαιδευτου παιδειας χωρις βιβλια, κατα συνεπεια και χωρις χαρτοφυλακες, οπως λεμε ανευ χαρτοφυλακειου και  της δια βιου παραμορφωτικης μαθησης θα κορεσει την πεινα τους με μικρογευματα (τα μεγαλα γευματα τα εφαγαν οι τραπεζες);

Φτανει η αξιοπρεπεια της ΣΙΩΠΗΣ του δασκαλου ακομα κι αν μιλαμε για την ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΣΙΩΠΗ του Ριτσου και οχι την οσφυοκαμπτικη Ευρωαφασια, Ελληνιστι μουγκαμαρα;
"Εδω σωπαινουν τα πουλια, σωπαινουν κι οι καμπανες,
σωπαινει κι ο πικρος Ρωμιος μαζι με τους νεκρους του

Και πα στην πετρα της σιωπης τα νυχια του ακονιζει
μοναχος κι αβοηθητος, της λευτεριας ταμενος" (Ριτσος: Δεκαοχτω λιανουτραγουδα της πικρης πατριδας).

Δασκαλος!
Της λευτεριας ταμενος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου