Σάββατο 14 Απριλίου 2012

UNE PETITE HISTOIRE (FANTASTIQUE;) DE PARIS

Μεταξυ των μουσικων κυκλων του Παρισιου λεγεται, εστω και ως ανεκδοτο, πως μια επιτροπη του αλλοτε ΥΠΠΟ και σημερα ΥΠΠΟΤ (στη χωρα των δανειων, δανειστηκε κι' αυτο ενα Τ απο τον Τουρισμο για να γινει ενας Ελληνικος αχταρμας, τουρλου πολιτισμου, αθλητισμου και τουρισμου) επισκεφτηκε το σπιτι του Ξενακη στο Παρισι, καιρο μετα το θανατο του και ζητησε απο τη χηρα την τεφρα του να τη ριξει στο Αιγαιο, οπως και την τεφρα της Καλλας.
Η χηρα του Ξενακη βγηκε για λιγο και επεστρεψε κρατωντας ενα μικρο κουταλακι τσαγιου τεφρας και μια χαρτοπετσετα και τους ειπε, πως ο Ξενακης αφησε σαφη εντολη να τους δωσει τ' αρχιδια του.

Η χηρα, συμφωνα με τη φημολογουμενη ιστορια, κανοντας το καθηκον της απεναντι στο Μεγαλο Ελληνα και Δημιουργο, εδωσε στην πολιτεια* αυτο που επρεπε, την τεφρα που αντιστοιχουσε στ' αρχιδια του.

Εμεις, οσο ειμαστε ζωντανοι, ας τους προσφερουμε τα στερεα παραγωγα της τεφρας της καυσης του παχεος εντερου, που θα αρχισει να καιει λαδια (λιπη) απο την πεινα, γιατι, μη διαθετωντας τ' αρχιδια του Ξενακη, την αθανασια και τη μεγαλοσυνη ηθελα να πω, ουτως ή αλλως τα θνητα αρχιδια μας τους τα προσφερουμε καθημερινως, ορεκτικως, νοερως και απλοχερως δια Ελληνοπρεπους γενναιοδωρου λογου και ευθυτενους, με "χαλκαιον χερι" για να θυμηθουμε και τον Καλβο, χειρονομιας.

* Το '47 η υπο Αγγλικη κατοχικη κηδεμονια τοτε πολιτεια, που τραυματισε τον Ξενακη με Αγγλικη οβιδα σοβαρα στο προσωπο, στα Δεκεμβριανα του αληστου μνημης παππου, με το παραπλανητικο ψευδωνυμο "Γερος της δημοκρατιας" (του Αγγλικου αποικιοκρατισμου), τον καταδικασε για "πολιτικη τρομοκρατια" (και το μεγα ελεος) εις θανατον, νομιζω παραπανω απο μια φορα  (σαδισμος της δικαιοσυνης να σκοτωνει πχ τετρακις, αλλες τρεις φορες το σκοτωμενο), αναμενοντας να εφαρμοσει την τεχνικη της αναδιαρθρωσης (manipulation) του αναδρομικου (retrograde) σειραϊσμου**, τον αμνηστευσε με μαθηματικη ακριβεια, τιμωντας εν αγνοια της τα μαθηματικα μοντελα της μουσικης του, το '74, 27 χρονια μετα την καταδικη του.

Η ευθυνη της καθυστερησης δεν βαρυνει την παραπαιουσα και παραπεουσα υπο ξενες κατοχικες κηδεμονιες πολιτεια, αλλα τα περιεργα φαινομενα των αριθμων, που απαιτησαν το '47 να παρει την αναδρομικη μορφη του ως '74 υστερα απο 27 ολοκληρα χρονια, ενω αν ειχε καταδικαστει το '45 η αναδρομικη μαθηματικη σχεση θα ολοκλρωνονταν το '54, υστερα απο 9 χρονια και αν η καταδικη του γινονταν το '44, μολις την ιδια χρονια θα του απονεμονταν και η χαρη ... του θανατου.

Η αριθμομαντεια της καταχρεης Ελληνικης πολιτειας και η μαθηματικη δικαιωση της λαικης θυμοσοφιας "θα γυρισει ο τροχος και θα γαμησει και ο φτωχος".

Αγγλικος επιλογος στο Γαλλικο τιτλο:
The structural functions of the contemporary, not music, but greek democracy.

** Tεχνικη της μουσικης συνθεσης, κατα την οποια μια αρχικη (Original) σειρα φθογγων διευθετειται ως δομικο μοντελο απο το τελος προς την αρχη (Retrograde).

Σημειωση
Οταν ο Ξενακης ηταν αγνωστος αγωνιστης η Ελλαδα τον τιμησε με την ποινη του θανατου.
Οταν εγινε διασημος μουσικος, η Ελλαδα ανακαλυψε πως ηταν Ελληνας.
Ευτυχως οι Γαλλοι, αποδιδοντας δικαιοσυνη, θεωρουν το Ξενακη Γαλλο συνθετη Ελληνικης καταγωγης, που αποτελει τη μεγαλυτερη τιμωρια για την κληρονομικη δημοκρατια του παππου, που κληροδοτησε κατα τον επικρατουντα χαρακτηρα των νομων του Mendel την πρωθυπουργια διαδοχικα στον γιο και τον εγγονο, που με τη σειρα τους την τιμησαν δια της γενναιας χρεοκοπιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου