Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Η ΚΑΛΠΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ποιος δεν θυμαται την αξεχαστη σπονδυλωτη, απο τεσσερις ιστοριες, ταινια του Γιωργου Τζαβελλα με τον Βασιλη Λογοθετιδη με τιτλο "Η καλπικη λιρα", στην οποια μια καλπικη λιρα δεν μπορει να προσφερει τα ποθητα πλουτη στους κατοχους της, οδηγωντας τον αφηγητη να κλεισει με τη διαπιστωση, πως "ο παρας ειναι παντα καλπικος".

Σημερα μας ελαχε και αυτο, να ζησουμε την καλπικη καλπη ή μαλλον για να ακριβολογουμε τις καλπικες καλπες, "ων ουκ εστι αριθμος..., αλλα ζωη (πολιτικη) ατελευτητος", με τη μεθοδευμενη χειραγωγηση της μνημονιακης "δημοκρατιας", για την απαλλαγη των ενοχων της λιστας Lagarde.
Αξιζει, ομως, να σημειωθει, πως οι καλπικες καλπες σε αντιθεση με την καλπικη λιρα προσφεραν ποθητα και απορθητα πλουτη στους καλποεπιβητορες.
"Ενα καλπικο αλογο που ιππευει ο πλουτος", κατα το Ελυτειο "Ενα λιθινο αλογο που ιππευει ο ποντος".

Γνωριζουμε την καταληξη, παρα το οτι δεν θα ακουσουμε τον αφηγητη του μνημονιακου κοινοβουλιου να ομολογει, πως η μνημονιακη "δημοκρατια" ειναι παντα καλπικη (ψευτικη), γιατι τοτε θα μας οδηγουσε στο λογικο παραδοξο του Επιμενιδη, που εζησε τον 6ο πΧ αιωνα, στο οποιο παραδοξο αναφερεται ο Αποστολος Παυλος στην Προς Τιτον Επιστολη (12-13) "ειπε τις εξ αυτων (Επιμενιδης) ιδιος αυτων προφητης. Κρητες αει ψευσται, κακα θηρια, γαστερες αργαι, η μαρτυρια αυτη εστιν αληθης".
Πως ειναι, λοιπον, δυνατον να ειναι αληθης η μαρτυρια του Επιμενιδη, οταν και ο ιδιος οντας Κρητικος ομολογει, πως ολοι οι Κρητικοι, κατα συνεπεια και αυτου συμπεριλαμβανομενου, ειναι ψευτες;
Η κατασταση, βεβαια, οδηγει συμφωνα με τη μαθηματικη προσεγγιση σε μια ατερμονη ακολουθια κατα τον Brandley, που ειναι εκδηλη ακομα και σε πιο προφανεις μαθηματικες και λογικες σχεσεις, ιδιαιτερα οταν εισαγονται εννοιες υψηλοτερης ταξης, οπως για παραδειγμα το συγκεκριμενο Χ ειναι αριστερα του συγκεκριμενου Υ, που μπορει να οδηγησει σε ατερμονη ακολουθια και στο Παραδοξο του ψευτη ή Παραδοξο του Επιμενιδη.
Μαθηματικη αναλυση της ατερμονης ακολουθιας:
L(a,b)
S(L,a,b)
S'(S,L,a,b)
S''(S',S,L,a,b)
κλπ.

Mεταφεροντας περιγραφικα στο πολιτικο τσιρκο της μνημονιακης "δημοκρατιας" το παραδοξο του ψευτη και την ατερμονη ακολουθια θα μπορουσα περιφραστικα και οχι μαθηματικα, για να μην περιπλεξω τις εννοιες, να τα διατυπωσω ως εξης:
"ειπε τις εξ αυτων (πολιτικος) ιδιος αυτων προφητης. Πολιτικοι αει ψευσται, κακα θηρια, γαστερες αργαι, η μαρτυρια αυτη εστιν αληθης", εφοσον βεβαια ο προφητης ως πολιτικος ειναι ψευτης.
Οσον αφορα την ατερμονη ακολουθια, ποιος γνωριζει σημερα ποιο μνημονιακο κομμα ειναι δεξιοτερα ή αριστεροτερα ποιου;
Για παραδειγμα ο αφελης οπαδος της ΔΗΜΑΡ πιστευει πως ειναι αριστεροτερα απο τον αντιστοιχο του ΠΑΣΟΚ, που με τη σειρα του πιστευει πως ειναι αριστεροτερα απο αυτον της ΝΔ και δεξιοτερα αυτου της ΔΗΜΑΡ.
Σε μια υψηλοτερη κομματικη ταξη, πχ τηλεοπτικου στελεχους των ΜΜΕ (Μεσων Μνημονιακης Επικοινωνιας) η οριοθετηση αμβλυνεται, φτανοντας τελικα σε επιπεδο ηγεσιας, οπου ο καθενας, σε μια παρανοικη σχιζοφρενεια της Αριστοτελικης λογικης, πιστευει πως ειναι και δεν ειναι δεξιοτερα ή αριστεροτερα του αλλου.

Σοφε λαε:
"Τρεις λαλουν και δυο χορευουν".

ΥΓ. Παντως σε καθε περιπτωση και ανεξαρτητα απο το αποτελεσμα της κοινοβουλευτικης διαδικασιας θα μεινουν αναπαντητα δυο κορυφαια μαθηματικα προβληματα:
1. Το παναρχαιο Δηλιο προβλημα του διπλασιασμου του κυβου.
Αν η δημοκρατικη μνημη δεν με απατα η καλπη εχει σχημα κυβου και θα μπορουσε αντι για τεσσερις καλπες να χρησιμοποιηθουν δυο, που η καθε μια της θα ειχε το διπλασιο ογκο της αλλης.
Μονο το μνημονιακο κοινοβουλιο θα μπορουσε να λυσει το παναρχαιο αυτο προβλημα, αφου κατορθωσε να συντριψει με ενα μονο αρθρο τη ζωη δεκα εκατομμυριων Ελληνων.
Θα προτεινα στις επομενες εκλογες η καλπη να αποκτησει το σχημα του κολουρου κωνου, ωστε να δοθει ενας παραστατικος συμβολισμος στο κουρεμα των δημοκρατικων και οικονομικων δικαιωματων.
Ακομα το αναπτυγμα της επιφανειας του κολουρου κωνου ειναι τραπεζιο, με αλλα λογια μικρη τραπεζα, που ο χρηματοφασισμος μπορει να την κανει μεγαλη.
Ετσι, το τραπεζιο, δηλαδη η μικρη τραπεζα της κολουρου καλπης θα γινει δομικο στοιχειο της κολουρου "δημοκρατιας".
2. Το νεο δυσεπιλυτο προβλημα, που θα δημιουργησει η επιμονη της αντιπολιτευσης για την εγκαλπωση του αρχηγου του ΠΑΣΟΚ, πριν την αντιμετωπιση του μαθηματικου προβληματος του κυβισμου της σφαιρας.
Kαποιος θα πρεπει να ψιθυρισει στην αντιπολιτευση την αποψη του Δαρβινου, πως "ο μαθηματικος (και ο πολιτικος κατα τη γνωμη μου)  ειναι σαν εναν τυφλο, που ψαχνει για μια ανυπαρκτη μαυρη γατα σε ενα σκοτεινο δωματιο".

Ζητω συγγνωμη απο το φιλο μου Πανο, ευφυη μαθηματικο και προγραμματιστη, διαχειριστη της ιστοσελιδας μου για τo μαθηματικo ερασιτεχνισμο μου.

Παντως οταν ξεκινησα το σχολιο αυτο δεν ειχα στο μυαλο μου, ουτε τον Cantor, ουτε τις ατερμονες ακολουθιες της μαθηματικης λογικης, ουτε τη στερεομετρια και την τοπολογια της καλπης, που θα αποτελουσαν αυτοτελεις πραγματειες.
Η Ευα, η πολιτικη, με παρεσυρε, με την οποια ομολογω δεν βρεθηκα ποτε στο ιδιο κρεβατι και ειναι η μονη γυναικα για την οποια ειμαι ετοιμος να αμαρτησω, αρνουμενος τον ερωτα της, συμφωνα με την ηθικη του Καζαντζακη:
"Ο Θεος εχει μεγαλη καρδια, υπαρχει ομως μια αμαρτια που δεν συγχωρει: Αν μια γυναικα καλεσει εναν αντρα στο κρεβατι της και δεν παει. Το ξερω γιατι μου το 'πε ενας σοφος γερος Τουρκος".

Και εγω το ξερω γιατι δεν μου το 'πε ενας ηλιθιος Ελληνας πολιτικος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου