Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΕ!

ΕΥΡΩ-ΑΥΝΑΝ*

ΕΊΡΩΝ ΕΙΡΩΚΌΜΟΣ ΕΙΡΏΝ (ΕΕΕ)
ΕΕ PLUS E


"H αποσταση απο τη σοβαροτητα στη γελοιοτητα ειναι μικρη, ενω απο τη γελοιοτητα στη σοβαροτητα πολυ μεγαλη" (William Shakespeare)

Ως Ελληνας θα σχολιαζα την ειδηση της απονομης του Βραβειου Νομπελ για την ειρηνη στην ΕΕ με τη φραση "ελα μ@@νι στη θεση σου".

Προσπαθησα να εντοπισω την προσφορα της ΕΕ στην παγκοσμια ειρηνη και το μονο που μπορεσα να διακρινω ηταν η ετυμολογικη αντιποιηση της
εκ του ειρω (ενωνω) ειρηνης.
Αλλα και το Είρων Ειρωκόμος Ειρών (Υποκριτης Κουρεας Τριχων) (ΕΕΕ) ή ΕΕ plus E.

Τα εγκληματα του πολεμου ωχριουν μπροστα στα οικονομικα εγκληματα της ευρωπαικης ειρηνης.
Οι εγκληματιες ειναι παντα οι ιδιοι.

Ως "ευρωπαιος" θα εδινα το λογο στον Albert Camus "η πολιτικη και η μοιρα της ανθρωποτητας διαμορφωνονται απο ανθρωπους χωρις ιδανικα και χωρις μεγαλειο, αφου οι μεγαλοφρονες δεν ασχολούνται με την πολιτική", συν-ειροντας  αυτον με την παραδειγματικη συμπεριφορα του Sartre, που δεν παρελαβε το Νομπελ λογοτεχνιας, που του απονεμηθηκε το 1964, για να αποτρεψει την τραγωδια της μετατροπης του διανοουμενου σε θεσμο.
Οταν, ομως, ενας θεσμος, οπως η ΕΕ, αυτοβραβευεται (αν η ευρωπαικη μου παιδεια δεν με απατα, η Σουηδια που απονεμει το Βραβειο Νομπελ ειναι μελος της ΕΕ) και ο θεσμος μετατρεπεται σε βραβειο, τοτε η κωμωδια ειναι αναποτρεπτη, αφου η αμφιδρομη αποσταση αναμεσα στη γελοιοτητα και τη σοβαροτητα εκμηδενιζεται.

Ο Κινεζος θεωρητικος του πολεμου του 5ου πΧ αιωνα Σουν Τζου ελεγε πως ο πολεμος στηριζεται στην παραπλανηση.
Σημερα διαπιστωνουμε πως η ειρηνη στηριζεται στην απατη.
"Πολεμος και ειρηνη"**, με αλλα λογια παραπλανηση και απατη.
Οι διαχρονικες αξιες της εξουσιας.

* Αυναν. Βιβλικο προσωπο, δευτεροτοκος γιος του Ιουδα, που παντρευτηκε κατα το εθιμο τη χηρα του πρωτοτοκου αδελφου του Ηρ.
Κατα την ερωτικη επαφη μαζι της, για να μη χασει το κληροδοτηθεν απο τον αδελφο του προνομιο της πρωτοτοκιας, τεκνοποιωντας παιδι που θα θεωρουνταν παιδι του νεκρου αδελφου του, εκσπερματωνε στη γη, "όταν εισήρχετο προς την γυναίκα του αδελφού αυτού εξέχεεν επί της γης του μη δούναι σπέρμα τω αδελφώ αυτού" (Γένεσις, 38:6 1-10).
Παρομοια αυνανικη ειναι η σχεση της ΕΕ προς τη χωρα μας, που εκχεει το εγχρηματο σπερμα της στην τραπεζογη του εξωτερου πυρος, για να μη χαθει η πρωτοτοκια της οικονομικης ηγεμονιας.

** Mυθιστορημα του Λεοντα Τολστοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου