Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

ΦΘΟΓΓΙΚΗ ή ΦΩΝΗΤΙΚΗ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ

Οταν πριν καιρο ειχε αναδειχθει το προβλημα της καταργησης των ομοηχων φωνηεντων ημουν απο τους πολεμιους αυτης της γλωσσικης μεταρρυθμισης, γιατι θα αφαιρουσε απο τη γλωσσα τη ζωντανια της πνοης της και εβλεπα πισω απο την κινηση αυτη και εναν Γερμανικο δακτυλο εγκλεισμου της γλωσσας μας στο σιδηρουν παραπετασμα του στρατοπεδου συγκεντρωσης των συμφωνων της Γερμανικης γλωσσας.
Η Ελληνικη γλωσσα αναπνεει με τα φωνηεντα της, η Γερμανικη πνιγεται στα συμφωνα.
Σημερα, ομως, νομιζω πως τα γεγονοτα δικαιωνουν το κουρεμα των ομοηχων φωνηεντων της γλωσσας μας, γιατι, τουλαχιστον σε ορισμενες περιπτωσεις, δεν αναδεικνυονται εννοιολογικες ασαφειες.
Για παραδειγμα η λεξη λισταρχος (ο αρχων και κατοχος της λιστας) ακομα και η συνθετη, στον πληθυντικο, φορολισταρχοι (οι αρχοντες και κατοχοι της φορολογικης λιστας, πχ της λιστας Lagarde) και η ομοηχη της λησταρχος (ο αρχων της ληστειας), αλλα και η συνθετη, στον πληθυντικο, φορολησταρχοι (οι αρχοντες της φορολογικης ληστειας, πχ της αρτικολεκτης γριφομαλακιας Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε, γνωστης και ως χαρατσι) αφορουν χαρακτηριστικη περιπτωση ετερολεξιας και ταυτοπροσωπιας, δηλαδη τα ιδια και τα αυτα προσωπα... των μακροοικονομουντων και μακροημερευοντων τον λογον της αυτων παπαρολογιας.

"Η Ελλαδα ειναι ενα απεραντο ψυχιατρειο" ειχε πει ο Κωνσταντινος Καραμανλης, με τη διαφορα πως δεν διευκρινισε, πως η πολιτικη τρελα κυκλοφορει ελευθερα.
Απλα συλλαμβανονται οσοι την αποκαλυπτουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου