Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

MADRIGAL*

(ΠΟΙΜΕΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ)

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Κατα δημοσιογραφικες πληροφοριες, γιατι η συνεδριαση της Λεσχης Βλιτενμπερκ** πραγματοποιηθηκε κεκλεισμενων των θυρων, βολευθεις βουλευτης του ΠαΣοΚ χαρακτηρισε το κομμα του ως ασυντακτο αυτοδιοικουμενο κοπαδι.
Παρελειψε, ομως, να αποσαφηνισει το ειδος των ζωων του κομματικου του ποιμνιου.
Αυτοδιοικουμενο κοπαδι απολωλοτων προβατων ή πεινασμενων λυκων;

Τι εγινε, λοιπον, εκεινος ο καλος*** ποιμενας, που κατελειπε το ποιμνιο στον αρχηγο των ατακτων;

Τον πατησε το τρενο, κατα το λαικο ασμα του Μανωλη Ρασουλη;
Το ΕυρωΑμερικανικο εξπρες του χρηματοπιστωτικου ολονυκτιου, εκεινο που καποτε στα χερια του μηχανοδηγου πατρος του παριστανε τον Υπερσιβηρικο Σοσιαλιστικο Σιδηροδρομο, στον οποιο ανεβοκατεβαζε αναλογα με τα κεφια του τους μουζικους "συντροφους του".

"Οι μαγκες (ακομα και οι τσαμπα) δεν υπαρχουν πια
τους πατησε το τρενο,
με μαγκικο σαλπαρανε
με ναργιλε σβησμενο.
(πως να αναψει εκει που πηγαν τα καυσιμα οι νον-μπελιστες της οικονομιας)

Μεγαλωσε ο μπαγλαμας
κι εγινε σαν βαπορι,
(μακροοικονομια του μπαγλαμα και η φορομπηχτικη μακρια γαιδουρα των μπαγλαμαδων)
παλιοι καημοι στ’ αμπαρι του
στο πουθενα η πλωρη.
(και η Ελλαδα στο πουθενοτερα)

Σε λαϊκη στεκοτανε
ο Χαρος και πουλιοτανε,
(απεδωσε τον ΦΠΑ; κατεβαλε τον φορο επιτηδευματος; ενημερωσε τα βιβλια εισροων - θανατων, γιατι ακομα εκροες - αναστασεις δεν εχουν πραγματοποιηθει μετα αυτη του Ιησου; πληρωσε τις ασφαλιστικες εισφορες στον ΟΑΕΕ; πληρωσε τα τελη κυκλοφοριας για το επαγγελματικο Ντατσουν; πληρωσε τα τελη μη κυκλοφοριας για τη μπεμπεκα - BMW, που εχει εγκλεισμενη στο φορολογικο Κωσταλεξι για λογους τιμης τεκμηριων; διαθετει ενεργειακα πιστοποιητικα και πιστοποιητικα οικοδομικων και οικονομικων φρονηματων για το σταυλο και το κοτετσι; τηρει τις νομιμες προθεσμιες στο βιβλιο αποθηκης των ενσαρκων και γεγυμνωμενων πτωματων; κλπ, κλπ)
και μια γρια, καλη γρια
του αγοραζει δυο κιλα".
(ο ΕΟΠΥΥ θα πανηγυριζει, ενας γερος λιγοτερος, αρκει η γρια να αγορασε τη σωστη θανατηφορο δοση, να μην την εκλεψε ο χαρος στο ζυγι και να μην πηρε γενοσημο χαρο, για να αποφυγει η φοροφυγας την τιμη αναφορας).

* Madrigal. Κοσμικο πολυφωνικο τραγουδι, αρχικα με ποιμενικο χαρακτηρα, που εφτασε στην ακμη του την περιοδο του πρωιμου Μπαροκ (Baroque) με το εργο του Claudio Monteverdi (1567 - 1643).
Αναμεσα στα γνωστα του ματριγκαλια το Zefiro torna σε ποιηση του Ottavio Rinuccini (1562 - 1621):

"Zefiro torna e di soavi accenti
l’aer fa grato e’il pié discioglie a l’onde
e, mormoranda tra le verdi fronde,
fa danzar al bel suon su’l prato i fiori".

(Γυρνα Ζεφυρε και με τη χαριτωμενη σου πνοη
δροσισε τον αερα και σκορπισε στα κυματα τα χορταρια,
ψυθιριζοντας αναμεσα στα πρασινα κλαδια.
Χορεψε τα λουλουδια των αγρων στο γλυκο σου ηχο).

Σημειωση: Συνηθιζω να λεω πως το Μπαροκ (Baroque) ειναι σαν το ΠαΣοΚ, οχι μονο στη ριμα.
Απο αλλου ξεκινησε και αλλου κατεληξε.
Ξεκινησε απο τη μυθολογικη οπερα και κατεληξε στην κωμικη (πχ Τhe Beggar's Opera - η οπερα των ιδεολογικων ζητιανων - του ΠαΣοΚ), το μονωδιακο υφος και κατεληξε στην πολυφωνια (απο τη μια φωνη του αρχηγου στη χαβρα των Ιουδαιων, αυτων που ηθελε να βαλει απο την πισω πορτα ο νεκροθαφτης συνταγματολογος της υγειας), την κοσμικη μουσικη και κατεληξε στη θρησκευτικη (απο το λαικισμο στον κομματικο φονταμενταλισμο και τη λατρεια του Θεου Ηλιου), την οργανικη μουσικη και κατεληξε στη φωνητικοοργανικη (απο τα κομματικα οργανα στα φωνητικα μπινελικια).

** Για την αποφυγη παρεξηγησεων δεν προκειται για την καλλιεργεια πρασινης αναπτυξης του γνωστου εδωδιμου Amaranthus Blitum (Βλιτο), που τρωγεται βραστο, γιατι ωμο δεν χωνευεται και αποτελει συμβολο αδιακριτου ευφυιας, αλλα για την αυτοφυια του ανθεκτικου ζιζανιου - αγριοχορτου Amaranthus Retroflexus, γνωστου και ως Red - Root Amaranth, αμαρανθο κοκκινοριζο κατω (υποχθονιως) και πρασινο απο το κακο του πανω (υπερχθονιως) απο το χωμα ή Tumbleweed, στην μητρικη γλωσσα της μαδημενης μαργαριτας.
Τα Tumbleweeds ειναι ζιζανια - παρασιτικα αγριοχορτα, που οταν ωριμάσουν και ξεραθουν, αποχωριζονται απο τις ριζες και σκορπιζουν με τον αερα.
Αυτο που ακριβως συμβαινει σημερα στο αγριοκτημα της πρασινης αναπτυξης του ΠαΣοΚ.

*** Η δυσκολια του BlackBerry στη χρηση των τονων προκαλει στη λεξη καλος το λογοπαιγνιο.
Βαλτε τον (προς Θεου τον τονο, οχι την υπογραφη ή τον σεξουαλικο σας ποιμενα) οπου σας βολευει.

ΥΓ. Αυτη τη φορα ξεκινησα με την προθεση να ικανοποιησω τα γουστα του μεγεθους (του κειμενου) φιλων μου, που τα μεγαλα (κειμενα) τους ξεθεωνουν, ενω τα μικρα, χωρις παρενθεση, τους αναζωωγονουν.
Μαλλον δεν τα καταφερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου