Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Γ

Tην εκτη ημερα κατα τας γραφας του "ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ", επιτελους, αλλαξε ο αποστολεας της επικοινωνιας μου.

Ευτυχως, υπαρχουν και αλλοι φιλοι στο Παρισι, που φροντιζουν να με προβληματιζουν, αν τελικα εζησα ποτε στην Ελλαδα.

Η Cité de la musique de Paris, λοιπον, την εκτη ημερα εδωσε τη θεση της στην Opéra national de Paris.

To ενημερωτικο σημειωμα για το λυρικο δραμα "Werther" (Βερθερος) του Massenet ειναι ακαταλληλο για τις μερες της εθνικης καταθλιψης που περναμε, αγγιζοντας τα ορια της ηθικης αυτουργιας σε αυτοχειρια.

« Lacrimosa dies illa… »
Jour plein de larmes que celui-là. Werther est un long requiem et l’œuvre la plus personnelle de Massenet...

"Jour plein de larmes..." Μερα γεματη δακρυα...

"Werther est un long requiem..." Ο Βερθερος ειναι ένα μεγαλο requiem...

Η οπερα "Werther", το "l’œuvre la plus personnelle de Massenet" (το πιο προσωπικο εργο του Massenet) βασιζεται στη νουβελα "Die Leiden des jungen Werthers" (Τα παθη του νεαρου Βερθερου) του Johann Wolfgang von Goethe, που πρωτοεκδοθηκε το 1774.

Αισθητικη "Sturm und Drang", για την οποια, αλλα και το ρομαντισμο γενικοτερα, ο Charles Baudelaire ειπε:
"Ο ρομαντισμος ειναι παιδι του Βορρα" (κατι σαν το μνημονιο, "Sturm und Drang", Ορμη και Θυελλα, που σαρωσε τη χωρα μας).
"Ο Βορρας αγαπα τα χρωματα" (κι' οσες φυλες δε του αρεσουν χρησιμοποιει την Ορμη και τη Θυελλα του ναζισμου).
"Τα ονειρα και τα ξωτικα ειναι παιδια της ομιχλης" (μ' αυτα τα ονειρα και τα ξωτικα πορευεται η χωρα μας αναμεσα στην ομιχλη και την αιθαλομιχλη).
..........................................

ΥΓ. Αγαπητε Κωστα Καββαθα

Μετα απ' ολα αυτα, σχετικα με την προσκληση σας για το NEXT, η αληθεια ειναι πως δεν εχω ουτε διαθεση, ουτε ... κουραγιο, οπως τοτε που εψαχνα τους 4ΤΡΟΧΟΥΣ στις μουσικες και ιατρικες μου περιπλανησεις, αλλοτε στο Παρισι, αλλοτε στο Λονδινο και αλλοτε και εκει συναντησα και τις μεγαλυτερες δυσκολιες στην προμηθεια τους, στο Επταχωρι της Καστοριας, που εκανα την υποχρεωση του Αγροτικου Ιατρειου.
Ισως, γιατι οι ανθρωποι της Πινδου δεν χρειαζονταν το αυτοκινητο.
Η καθημερινη βιολογικη φαλαγγα της πρασινης αναπτυξης στους δρομους του ειχε την ιδια ακολουθια:
Μπροστα η γυναικα φορτωμενη ξυλα.
Πισω της η γαιδουρα φορτωμενη ξυλα.
Τελευταιος ο αντρας καβαλα στο γαιδαρο, πραγματικος ιπποτης, που παραχωρουσε την πρωτοπορια στα θηλυκα, τη γυναικα και τη γαιδουρα, απλα, φορτωμενες.
Το τιμημα της εκτιμησης.
Η μαγεια της εξελιξης των τεσσαρων τροχων.
Προσοχη, οταν λεω  "τεσσαρων τροχων", δεν αναφερομαι στους 4ΤΡΟΧΟΥΣ, που χρησιμοποιωντας μια ψυχαναλυτικη αποψη του Jacques - Alain Miller (Effet retour sur la psychose ordinaire), που χαρακτηριζει τη Σοβιετικη Ενωση, που τελικα διαλυθηκε, ως μια παραληρηματικη πραγματικοτητα και 60χρονο ονειρο του Λενιν, θα ελεγα, κατ' αναλογια, πως οι 4ΤΡΟΧΟΙ  ειναι μια παραληρηματικη υπερπραγματικοτητα (υπερρεαλισμος - σουρεαλισμος) και ενα 43;χρονο ονειρο - εξπρεσιονιστικος εφιαλτης του Κωστα Καββαθα.

Αγαπητε Κωστα Καββαθα

Να φανταστειτε, λοιπον, πως πρωι της πρωτοχρονιας, στις 8,  επισκεφτηκα το στρατοπεδο συγκεντρωσης και εξοριας της μηχανοκινητης ταξιαρχιας μου, λιγα χιλιομετρα απο τις Αγροτικες Φυλακες της Κασσανδρας, να "γεμισω τις μπαταριες", κατα την εκφραση του Μαλαισιανου πολιτικου τουριστα, δεκα πεντε χιλιαδων περιπου κυβικων και χιλιων περιπου ιππων (Αμερικανικη αναλογια κυβικων και ιπποδυναμης, 1 προς 15;, αν θυμαμαι καλα τα "μαθηματα του πραγματικου οδηγου", γιατι οπως φαινεται δεν φτανει η ιπποδυναμη ... πχ του ευρω, χρειαζονται και τα κυβικα του δολλαριου, που ειναι αναντικαταστατα) και παρα την προθεση μου δεν μπορεσα να γραψω ουτε μια σελιδα για τους αυτοεξοριστους οικονομικους κρατουμενους της μηχανοκινητης ταξιαρχιας μου...

Παρα το οτι δεν εχω ουτε διαθεση, ουτε ... κουραγιο, εχω καμια πεντακοσαρια σημειωματα στην ιστοσελιδα μου (athadim.blogspot.com), τα περισσοτερα, βεβαια, προιοντα νοσηρου αντιμνημονιακου παραληρηματος και σεξουαλικου σαρκασμου (του τυπου του James Joyce κατα τη ψυχαναλυτρια και ψυχοθεραπευτρια κορη μου, που επισημαινει την παραληρηματικη μου ψυχωση, χωρις, οπως λεει, να παραγνωριζει την ευφυια μου), που αναδυουν, ομως, σοβαρες σκεψεις, προβληματισμους και ιδεες και τα οποια μπορειτε να χρησιμοποιησετε, οποια, οποτε και αν νομιζετε, πως θα σας ειναι "χρησιμα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου