Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

"Pecunia non olet"*

Το χρημα οταν διακινειται απο τους κεφαλαιοκρατες χαρακτηριζεται ως επενδυση (ΣΤΕΡΕΟ), οταν διακινειται απο τις τραπεζες λεγεται ρευστοτητα (ΥΓΡΟ) και οταν διακινειται απο το λαο γινεται φαντασμα (ΑΕΡΙΟ).
"Χρήματ' άνηρ, πένιχρος δ' ούδεις πέλετ' εσλός"** (Αλκαιος).

* "Τα χρηματα δεν μυριζουν".
Η φραση αυτη, συμφωνα με τον Σουητωνιο, αποδιδεται στον Ρωμαιο Αυτοκρατορα Βεσπασιανο, απαντωντας στον διαδοχο του Τιτο, οταν κατακριθηκε απο αυτον για τη φορολογια που επεβαλε στα δημοσια αποχωρητηρια.
Σημερα, συμφωνα με τον καθωσπρεπισμο του Ευρωπαικου κεκτημενου (δικαιωματα των κτητορων), η φορολογηση της αποχετευσης χαρακτηριζεται ως Φορος Προστιθεμενης Αξιας, παρα το οτι προκειται για αφαιρεση - ρευστοποιηση - ή καλυτερα liquidation (αποσυνθεση) τροφικων ομολογων.
Συγχυση ακομα και στις στοιχειωδεις πραξεις της προσθεσης και της αφαιρεσης.
Ιδου, λοιπον, πεδιο λαμπρο της φορολογικης δοξης.
Τελη κυκλοφοριας και διοδια των περιττωματων για την εξοδο απο τον δακτυλιο του πρωκτου, που εχει τραβηξει τα πανδεινα απο τους επιβητορες της εξουσιας, με την πολιτικη ηθικη: ψεκαστε, γα@@στε, τελειωσατε.

** "Τα χρηματα κανουν τον ανδρα, κανενας φτωχος δεν ειναι αγαθος".
Με αρκετο κοπο, που απαιτει το BlackBerry, τοποθετησα τους τονους στο αρχαιο κειμενο του Αλκαιου, για να μην του στερησω τη μαγεια του ποιητικου ρυθμου των ασυνηθιστων τονισμων, πχ άνηρ αντι του συνηθισμενου ανήρ, κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου