Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΕ STYLE GALANTE

MENUET* ΣΕ STYLE GALANTE
(NAZI ROCCOCO)

ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΝΙΘΟΤΡΟΦΕΙΟ ΤΟΥ HIMMLER ΣΤΗΝ ΚΟΤΑ ΜΕ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΕΥΡΩ

Πριν απο καιρο η Γαλλικη Le Monde Diplomatique, προσπαθωντας να επιγραμματοποιησει μια σημαντικη παραμετρο του Γερμανικου πολιτισμου, τη βαρβαροτητα της καταπιεσης, εγραψε την παρακατω παρατηρηση, αναγνωριζοντας ουσιαστικα στη σημερινη Γερμανικη συμπεριφορα μια συνεχεια του ναζισμου:
"Αυτο που εχει αλλαξει σημερα στη Γερμανια απο την εποχη του Χιτλερ στον τομεα της καταπιεσης ειναι το στυλ. Εχει γινει λιγοτερο Μπαροκ και περισσοτερο αποτελεσματικο".

Διαβαζοντας το δημοσιευμα αυτο και ασκωντας τη διαστροφικη μου ροπη στην διαλεκτικη της ιστοριας και της τεχνης, προσπαθησα να προσδιορισω το σημερινο ιστορικο στυλιστικο στιγμα του Γερμανικου ναζισμου, που εγκατελειψε, οπως διαπιστωσε η  Le Monde Diplomatique, το Μπαροκ, τοποθετωντας το, τελικα, στη μεταβατικη τεχνοτροπια του Roccoco, που στη μουσικη χαρακτηριστηκε και ως Style Galante (Jean Philippe Rameau, Louis-Claude Daquin κλπ).

Η ονομασια Roccoco προερχεται απο τις λεξεις rocaille (χαλικι) και coquille (κοχυλι) (χαλικια εχει η τσεπη των Γερμανων, που μαζεψαν ολα τα κοχυλια και τα μαργαριταρια της Ευρωπης), εκδηλωθηκε αρχικα (αρχες του 18ου αιωνα) στη Γαλλια στη  ζωγραφικη (Jean-Antoine Watteau,  François Boucher, κλπ) και ιδιαιτερα, με τη χαρη και τη λεπτοτητα, στην εσωτερικη διακοσμηση, ως αντιδραση στον ογκο και την υπερβολη του Μπαροκ, πριν τον στραγγαλισμο του απο την ταξη και τη συμμετρια του κλασικισμου.

Baroque ναζισμος:
Η εξωτερικη στρατιωτικη υπερβολη, η στρατιωτικη καταστροφη της Ευρωπης, η πολεμικη μηχανη, το Ανατολικο στρατιωτικο μετωπο, τα στρατοπεδα συγκεντρωσης των αιχμαλωτων πολεμου, το ολοκαυτωμα των Εβραιων, το βαδισμα  της χηνας, κλπ, κλπ.

Roccoco ναζισμος:
Η εσωτερικη λεπτοτητα στην οικονομικη "διακοσμηση" της ΕΕ, η οικονομικη καταστροφη της Ευρωπης, η νομισματικη μηχανη, το Μεσογειακο οικονομικο μετωπο, τα στρατοπεδα συγκεντρωσης των αιχμαλωτων του Ευρω, η γενοκτονια των Ελληνων, το βαδισμα του αναπηρικου αμαξιδιου, κλπ, κλπ.

O ερωτας και ο ερωτισμος των μεγαλων εχουν μια γενεσιουργο ιστορικη δραση, ιδιαιτερα στην τεχνη.
Ομως, "ο ναζισμος δεν επινοηθηκε απο τον παραφορο ερωτισμο μεγαλων του 20ου αιωνα, αλλα απο αηδιαστικους και τιποτενιους μικροαστους... Ο Himmler**, ενας γεωπονος και η νοσοκομα συζυγος του γεννησαν μεσα απο τη συζυγικη τους φαντασιωση τα στρατοπεδα συγκεντρωσης, ως εργα μιας νοσοκομας και ενος σχεδιαστη ορνιθοτροφειων. Νοσοκομειο και κοτετσι ηταν η φαντασιωση στο υποβαθρο των στρατοπεδων συγκεντρωσης" (Foucault: Sade, sergent du sexe) και ο σημερινος εφιαλτης της φαντασιωσης αυτης ειναι η κοτα με το χρυσο Ευρω.

Η θρησκευτικοπολιτικοερωτικη τετρακτυς των φαντασιωσεων μιας Λουθηρανης παπαδοκορης, που βιωσε την  παρα φυσιν εξουσια του Σταλινισμου, ενος ατυχου εραστη, που βιωσε τη βια της απορριψης, μιας σεξιστικης ιδιαιτεροτητας, που βιωσε την ταυτοαπροσδιοριστια μεταξυ φυλου και εξουσιας, παρεχοντας ευφυολογικο αλλοθι στους απανταχου σφετεριστες της εξουσιας ("καλυτερα δικτατορας παρα γκει" Λουκασενκο) και ενος εξωτικου Απωανατολιτη, που βιωσε ενθετος τη Γερμανικη οικονομικη "κουλτουρα", αποτελει το εξουσιαστικο διαστρεμμα, που ονειροβατωντας και υπνοβατωντας στις τραυματικες αντιφασεις του εγω, αντιμετωπιζει την Ευρωπη με την ανωριμοτητα του συνδρομου της νυχτερινης ενουρησης, κατουρωντας πατοκορφα τις αξιες και τους θεσμους της.

Στο βαθος, ομως, αυτου του πολυχρωμου ταπητα της εξουσιας βρισκεται η Λουθηρανικη αντιληψη (Λουθηρανικος Kομβος του Borromée***) του αντιπαπικου μερκαντιλισμου****, που μετατρεπει μια πραξη ανθρωπισμου, της αγαπης προς τον πλησιον, σε συναλλακτικη πολιτικη διεργασια, με αλλα λογια μια ατομικη συνειδησιακη ηθικη αρχη αλληλεγγυης σε εμπορικο συναλλακτικο θεσφατο.

Συμφωνα με αρθρο στους New York Times (German Austerity's Lutheran Core) (Ο Λουθηρανικος πυρηνας της Γερμανικης λιτοτητας) του καθηγητη της ιστοριας του Πανεπιστημιου του Harvard Steven Ozment, η Γερμανικη αντιληψη της αλληλεγγυης βασιζεται στο Λουθηρανικο δογμα της "ευλαβους φιλανθρωπιας".
Κατα το δογμα αυτο η φιλανθρωπια απο προαιρετικη ατομικη πραξη ανθρωπισμου εγινε οργανωμενη πολιτικη υποχρεωση, με τη δημιουργια σε καθε πολη ειδικου ταμειου για την ενισχυση των φτωχων, οι οποιοι με τη σειρα τους πρεπει να ολοκληρωσουν μια ηθικη πραξη αγαπης προς τον πλησιον μεσω της πολιτικης υπευθυνοτητας, αποπληρωνοντας το χρεος για να ξανακερδισουν την αυταρκεια και να αποκαταστησουν την ευθυνη προς τον εαυτο τους και την κοινωνια.

* Menuet ή Minuet. Αριστοκρατικος χορος του Μπαροκ σε τριμερες μετρο, με ενα, δηλαδη, ισχυρο και δυο ασθενη μερη.
Μετρικη τροικα, στο ρυθμο και τα μετρα της οποιας χορευει σημερα ο Ελληνικος λαος.
Το ισχυρο μερος ειναι το ΔΝΤ, ο κορυφαιος της διεθνους τοκογλυφιας και τα ασθενη η ΕΕ και η ΕΚΤ
(Μακαβριος χορος του οικονομικου θανατου).

** O Heinrich Luitpold Himmler, ηταν αρχηγος των εγκληματικων Γερμανικων στρατιωτικων σωματων των SS, που αρχισε τη σταδιοδρομια του ως γεωπονος και μελετητης ορνοθοτροφειων.

*** O Kομβος του Borromée ειναι ενα ψυχοδομικο και ψυχαναλυτικο συνολο τριων συνιστωσων, του φαντασιακου, του συμβολικου και του πραγματικου, που καθιερωθηκε απο τον Lacan.

**** Ο Λουθηρανισμος στην πραγματικοτητα ξεκινησε ως μια κινηση οικονομικου ανταγωνισμου στο εμπορικο μονοπωλιο των αφετηριων επιστολων (συγχωροχαρτια) του Παπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου