Κυριακή 5 Μαΐου 2013

ΜΕΜΝΗΣΟ ΣΟΥΒΛΩΝ ΑΙΣ ΕΝΟΣΦΙΣΘΗΣ*

AΝΑΣΤΑΣΙΜΟ

"Κι αν ειναι ο λακκος σου πολυ βαθυς,
χρεος με τα χερια σου να σηκωθεις" (Κωστας Βαρναλης).

Και να αναστηθεις.

Απο οικογενειακη παραδοση δεν τα πηγαιναμε καλα με τα λαικα ηθη και εθιμα και απορω πως καταφεραμε να ξεφυγουμε απο μια οικογενειακη τραγωδια ομαδικης κομματικης διαγραφης, πιθανον, γιατι ποτε δεν μυρωθηκαμε, "εις αφεσιν αμαρτιων", την επισημη κομματικη φορμολη.

Ετσι, αισθανομαι τυχερος που δεν ατυχησα του θλιβερου οικογενειακου οργιου του δικην Οθωμανικης διαυλικης κολονοσκοπησης** σουβλισματος των αμνοεριφιων, το θεαμα του οποιου μου φερνει παντα στο νου μια μελανη σελιδα του Ελληνισμου, το σουβλισμα του Αθανασιου Διακου.

Ελπιζω μετα απο χρονια, τουλαχιστον τα παιδια μας, να ευτυχισουν την επισουβλια αναμνηση φωτεινων σελιδων της σημερινης σκοτεινης πραγματικοτητας, το σουβλισμα των μνημονιοτραμπουκων, οταν πλεον θα βρει πατο το απυθμενο θρασος και ψευδος της σωτηριας και θα παρουν εκδικηση τα ονειρα του πολυπαθου ηρωικου λαου "εφεσπετο γαρ μεγα εργον πασιν εφ’ ηρωεσσι, κακων δ’ ανεφαινετο πυθμην" (γιατι ηταν μεγαλο το εργο που περιμενε τους ηρωες, αλλα ηδη διαφαινονταν ο πατος (τελος) των συμφορων) (Ορφεως Αργοναυτικα).

* ΘΥΜΗΣΟΥ ΤΙΣ ΣΟΥΒΛΕΣ ΠΟΥ ΣΕ ΣΚΟΤΩΣΑΝ
Παραφραση του "Μέμνησο λουτρών οις ενοσφίσθης" (Θυμήσου τα λουτρά που σε σκότωσαν), απο την τραγωδια "Χοηφοροι" του Αισχυλου.

** Καποτε προσπαθωντας να εξηγησω το σουβλισμα σε φιλο μου γιατρο με Αγγλοσαξωνικη παιδεια, το χαρακτηρισα ως IDC, δηλαδη Integral Digestive Catheterization (Ολοκληρωτικο Πεπτικο Καθετηριασμο) και σιγουρα ο Αθανασιος Διακος αποτελεσε την πρωτη περιπτωση αυτης της ευγενους ενδοσκοπικης μεθοδου σωφρονισμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου