Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

H ΔΑΣΜΟΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΙΚΑΣΙΑ

"Παντα κατ’ αριθμον γιγνονται" (Πυθαγορας)

Προχθες αναχωρωντας απο τη Θεσσαλονικη, μετα την εξοδο στην περιοχη τρανζιτ του αεροδρομιου, σταθηκα προβληματισμενος μπροστα σε μια αφισα της Ελληνικης "δημοκρατιας" ή τελος παντων, για να μην αυτοσαρκαζομαστε μιλωντας για δημοκρατια στη χωρα της χρηματοπιστωτικης δικτατοριας, του οτι εχει μεινει απο αυτην, προβληματιζομενος τοσο για τον τιτλο της, οσο κυριως για το περιεχομενο της.

Ο τιτλος:

"ΔΑΣΜΟΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ"

Η πρωτη εντυπωση ηταν, πως σε μια φοροφαλλοκρατικη και φοροφονταμενταλιστικη χωρα υπαρχουν και φορολογικες απαλλαγες.

Απιστευτο και ομως αληθινο.

Μια αφισα με "δασμοφορολογικες απαλλαγες" στη χωρα του Αγιατολαχ Σοϊμπλεϊνι ειναι σαν μια αφισα με σκληρο πορνο στη χωρα του Αγιατολαχ Χομεινι.

Η δευτερη εντυπωση του τιτλου αφορουσε εναν γλωσσολογικο προβληματισμο, σχετικο με τις εννοιες "δασμος" και "φορος".
Βεβαια, βρισκομενος μακρυα απο τη βαση των βιβλιογραφικων μου δεδομενων, που διατηρω στο σπιτι, αρκεστηκα να επιστρατευσω τη μνημη μου, η οποια κατεληγε στο συμπερασμα πως η λεξη "ΔΑΣΜΟΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ" αποτελει αφενος εναν νεολογισμο λεξιλιτοτητας μη λεξικογραφημενο (σωστη θα ηταν η χρησιμοποιηση τριων λεξεων "ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ" - 26 γραμματων εναντι των 16 που τελικα χρησιμοποιηθηκαν, δηλαδη κουρεμα κατα περιπου 40%), που βρηκε προσφορο εδαφος κακοηθους εξαλλαγης σε περιβαλλον διαστροφικου φοροσαδισμου, αφετερου εναν πλεονασμο, αφου ο δασμος ειναι μια μορφη φορου, με διαφορετικη ετυμολογικη βαση.
Απο το παθητικο "δατεομαι" (μοιραζομαι) ο δασμος, απο το ενεργητικο "φερω" ο φορος.

Στην ουσια, ομως, τελολογικα ο προορισμος και των δυο ειναι να χαθουν ως λευκοι νανοι (αστρικα πτωματα), φορολογικα πτωματα, στις μαυρες τρυπες του κρατους.

Ο μεγαλυτερος, ομως, προβληματισμος αφορουσε το περιεχομενο, το αντικειμενο των "ΔΑΣΜΟΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ", που συνιστα ενα μειζον μαθηματικο προβλημα, το οποιο ερχεται να "κοσμησει" τα μεγαλα μαθηματικα προβληματα της ανθρωποτητας.

Για μια στιγμη αισθανθηκα σαν τον μεγαλο Ινδο μαθηματικο Srinivasa Ramanujan που, οταν ταξιδευσε με πλοιο απο την Ινδια στην Αγγλια για σπουδες, ελυσε μερικα απο τα σημαντικα μαθηματικα προβληματα της εποχης του.
Το συντομο ταξιδι, ομως, το δικο μου με αεροπλανο και η ελλειπτικη μαθηματικη εφυια μου σε σχεση με του Ramanujan δεν μου εδιναν την πολυτελεια να επιλυσω ουτε αυτο το ΔΑΣΜΟΦΟΡΟΛΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

Αντιγραφω το αντικειμενο των "ΔΑΣΜΟΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ", που αποτελει και τη διατυπωση του προβληματος, συμπληρωνοντας, μονο, μεσα σε παρενθεσεις τα συντομογραφικα του στοιχεια, τα οποια προφανως παρελειψε ο δαιμονας του κρατικου τυπογραφειου, λογω φορτου εργασιας ή πιθανον για να μην αυξησει το μη μισθολογικο, δηλαδη το γραμματικο, κοστος της εργασιας:

"200 τεμ(αχια) τσιγαρα
ή
100 τεμ(μαχια) πουρακια βαρους ως 3 γρ(αμμαρια) το καθενα
ή
50 πουρα (εδω δεν αναφερεται σε τεμαχια, προφανως γιατι στο μυαλο του συντακτη το πουρο δεν αντιμετωπιζεται ως τεμαχιο, αλλα ως πληρες, αυτοτελες και συστημικο οργανο, χωρις παραγωγα, αλλα ασκουντος αυτοτελη επενδυτικη εργασια, κατι δηλαδη σαν τις τραπεζες, που δεν εχουν μια και πηδανε το λαο, ζητωντας του και τα ρεστα - τραπεζες ζιγκολο)
ή
250 γρ(αμμαρια) καπνου (αναγκαστικη αλλαγη της μοναδας μετρησης, προφανως, γιατι ο καπνος δεν τεμαχιοποιειται)
ή
Αναλογικος συνδυασμος των διαφορετικων προιοντων".

Παρατηρησεις
1. Οι ποσοτητες των τριων πρωτων προιοντων παρουσιαζουν μια φθινουσα γεωμετρικη προοδο με λογο υποδιπλασιασμου (δια 2): 200, 100, 50.
Δεν γνωριζω αν παρουσιαζουν μια αναλογη αυξουσα προοδο τα αντιστοιχα μεγεθη κατ' ογκο ή κατα βαρος.
2. Το τεταρτο προιον ειναι γινομενο του τριτου προιοντος επι ν+1 (οπου ν η ταξη του προιοντος 4, δηλαδη 4+1=5, 50Χ5=250).
3. Χαρακτηριστικο αριθμητικο δεδομενο ολων των ποσοτητων ειναι πως αποτελουν αρτιους αριθμους, δηλαδη αριθμους που διαιρουνται με το 2 και που μπορει, συμφωνα με την Εικασια του Goldbach, ο καθενας τους να εκφραστει ως αθροισμα δυο πρωτων αριθμων (αριθμων που διαιρουνται μονο με τη μοναδα και τον εαυτο τους).
4. Διακρινεται μια ταξικη αμβλυνση της φορολογικης σαφηνειας, αναλογα με τον ταξικο προορισμο των προιοντων.
Στα πουρακια υπαρχει το οριο των 3 γραμμαριων ανα τεμαχιο, ενω στα πουρα δεν αναφερεται κανενα οριο.
Διαλεγεις και παιρνεις αναλογα με τη σεξιστικη σου ηθικη.
Μικρα και θαυματουργα (Πουρα Rococo) ή μεγαλα και αχαρα (Πουρα Baroque).
5. Το προβλημα, ομως, γινεται απροσπελαστο στην πεμπτη του προοπτικη:

Αναλογικος συνδυασμος των διαφορετικων προιοντων.

Αν για παραδειγμα αποφασιζα ως ταξιδιωτης, που περα του περιπλανημενου αριστερου εχω και τη διαστροφη των σχεσεων των αριθμων, να επιλεξω συνδυασμο απο ολα τα προιοντα σε ποσοτητες που η καθε μια να ειναι πρωτος αριθμος, πως θα προσδιοριζε ο αρμοδιος για τη δασμοφορολογηση τελωνειακος υπαλληλος του σκληρου πυρηνα του δημοσιου, του πυρηνα της πυρκαγιας που εχει καψει καθε μορφη ζωης, του υπουργειου των οικονομικων, πως θα προσδιοριζε, λοιπον, ο δυστυχης χωρις να γινει επιορκος, τις ακριβεις αναλογικες ποσοτητες των διαφορετικων προιοντων, αφου οι πρωτοι αριθμοι διαιρουνται μονο με τη μοναδα και τον εαυτο τους;
Μια σκεψη θα ηταν να του προτεινω τη χρησιμοποιηση της θεωριας των συνολων με τον καθορισμο της τομης των ποσοτητων των πρωτων αριθμων των τεσσαρων συνολων προιοντων (τσιγαρα, πουρακια, πουρα, καπνος), γεγονος που θα διευκολυνονταν απο το οτι οι ποσοτητες ειναι μικρες και πεπερασμενες, χωρις τις εννοιες του απειρου ή του απειροελαχιστου και στα χαμηλοτερα ορια της ταξης των πρωτων αριθμων δεν θα απαιτουνταν η επιλυση της Εικασιας του Riemann, με τη διατυπωση μιας γενικοτερης σχεσης, η οποια να διεπει την ταξη στην ακολουθια των πρωτων αριθμων.

Επειδη, ομως, υπαρχουν πολλαπλοι συνδυασμοι πιθανων λυσεων ή μη λυσεων και δεν θα ηθελα να δω το δυστυχη υπαλληλο να βασανιζεται στο Κολοσαιο του Mega Circus ή στα Φαραγγια της Skay Land, αποφασισα να μην εισελθω στον καταναλωτικο πειρασμο, εναρμονισμενος με το γενικοτερο περιβαλλον της υφεσης, μεχρι η καθ' υλιν αρμοδια εποπτευουσα αρχη δημοσιευσει τους σχετικους πινακες των μαχητων και αμαχητων λυσεων, πραγματικων, λογαριθμικων ή μιγαδικων, γιατι κατα τον Gauss στον υπολογισμο ενος λογαριθμικου πινακα κρυβεται μια μεγαλη ποιηση.

Ετσι, μετα τους οικονομικους εισαγγελεις, θα εμφανισθουν και οι οικονομικοι ποιητες, ως διαδοχοι των οικονομικων ψαλμωδων, πρωτοψαλτων τε και λαμπαδαριων, κανοναρχων τε και δομεστικων της Μεγαλης του Φασισμου MνημοΤηλεοπτικης Εκκλησιας.

"Aει ο θεος γεωμετρει" (Πλατων).

ΥΓ. Μια και αναφερθηκα στο φημισμενο και ιδιοφυη μαθηματικο Srinivasa Ramanujan, θα ηθελα να υπενθυμισω ενα περιστατικο με τον επισης φημισμενο Αγγλο μαθηματικο και προστατη του Godfrey Harold (G. H.) Hardy, που διακριθηκε στη θεωρια των αριθμων και την αναλυση.
Οταν ο G. H. Hardy επισκεφτηκε τον Srinivasa Ramanujan στο νοσοκομειο, οπου νοσηλευοταν για βαρια φυματιωση, του ειπε πως χρησιμοποιησε ενα ταξι, του οποιου ο αριθμος κυκλοφοριας 1729 δεν παρουσιαζε κανενα μαθηματικο ενδιαφερον.
Ο Srinivasa Ramanujan αμεσα του απαντησε, πως αντιθετα ο αριθμος 1729 παρουσιαζει μεγαλο ενδιαφερον, αφου ειναι ο μικροτερος αριθμος που μπορει να εκφραστει με δυο διαφορετικα αθροισματα κυβων:

1729 = 1(στην τριτη) + 12(στην τριτη) = 9(στην τριτη) + 10(στην τριτη).

Σημειωση: Ζητω συγγνωμη που χρησιμοποιω την ανορθοδοξη περιφραστικη καταγραφη της κυβικης δυναμης (στην τριτη), λογω της αδυναμιας του BlackBerry στην εκθετικη σημειογραφια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου