Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

EUROPÉENS ATTERRÉS

(ΑΗΔΙΑΣΜΕΝΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ)

Για οσους γνωρισαμε την ιδεολογια της la rive gauche (αριστερης οχθης) του Παρισιου, που πανω στα θεμελια των Mαρξ και Ενγκελς στηριξε την ιδεολογικη και πολιτικη σκεψη των
Jean - Paul Sartre, Michel Foucault, Pierre Bourdieu, κλπ, κλπ, δεν αποτελεσε εκπληξη το δημοσιευμα του Frédéric Lordon, οικονομικου διανοητη και "πρωτοκλασατου", οπως θα λεγαμε στη διαλεκτο των ιθαγενων πολιτικων ανοητων, για να γινω κατανοητος αντιδιαστελοντας το Γαλλο διανοητη με τον Ελληνα πολιτικο ανοητη, μελους των Economistes Atterrés (Αηδιασμενων Οικονομολογων), στο φυλλο του Αυγουστου της Le Monde Diplomatique με τιτλο "Sortir de l’euro ?" (Εξοδος απο το ευρω?) και υπερτιτλο "Contre une austérité à perpétuité" (Εναντια σε μια λιτοτητα στο διηνεκες).

http://www.monde-diplomatique.fr/2013/08/LORDON/49561

Εξαλλου, απο τρια και πλεον χρονια με τα σχολια μου αγωνιζομαι γι' αυτο.

Για να τελειωνουμε, λοιπον, επιγραμματικα:
Η Ευρωπαικη Ενωση ειναι πλεον σημερα ενα κουφαρι μιας νεκρης μικροαστικης ιδεολογιας, χωρις διανοητικο ερεισμα, αλλα με οικονομικη και ταξικη σκοπιμοτητα την εξηλιθιοκοποιημενη ιδεολογικη χειραγωγηση και οικονομικη εκμεταλλευση, μεσω ενος κατ' εξοχην καπιταλιστικου συναλλακτικου μεσου της εκμεταλλευσης, του νομισματος, που η συλληψη της εγινε απο ηλιθιους για να επιβληθει απο ηλιθιοτερους σε ηλιθιοτατους, με τη σκεψη που αποκαλυψε προφητικα εναν αιωνα νωριτερα ενας αλλος Γαλλος διανοητης, ο ποιητης Paul Valery, πως "ο φασισμος εχει ως αρχη του την αντιληψη πως ολοι οι αλλοι ειναι ηλιθιοι".

Αξιζει να αναφερω τις εισαγωγικες φρασεις απο το κειμενο του Frédéric Lordon, που διαλυουν τις αυταπατες για μια προοδευτικη και κοινωνικη λυση μεσα στο ευρω:

"Beaucoup, notamment à gauche, continuent de croire qu’on va changer l’euro. Qu’on va passer de l’euro austéritaire présent à un euro enfin rénové, progressiste et social. Cela n’arrivera pas".
(Πολλοι, κυριως στην αριστερα, συνεχιζουν να πιστευουν σε μια αλλαγη του ευρω. Πως απο το σημερινο ευρω της λιτοτητας μπορει να πραγματοποιηθει τελικα μια μεταβαση σε ενα ευρω ανανεωμενο, προοδευτικο και κοινωνικο. Αυτο δεν θα ερθει - με την εννοια του πραγματοποιηθει ή συμβει).

Οσο για την αποψη του περασματος απο το εννιαιο στο κοινο ευρωπαικο νομισμα, για τη διατηρηση μιας πολιτικης συνοχης, χωρις στραγγαλισμο των εθνικων επιλογων στην οικονομια, που ακουγεται συχνα απο την ευρωπαικη και ιδιαιτερα ορισμενους της Γαλλικης οικονομικης διανοησης, εχω ηδη εκφρασει αμεσα την αντιθεση μου, γιατι παλι η ισορροπια στη συνυπαρξη των λαων θα καθοριζεται απο ενα μεσο εκμεταλλευσης, που κατεχει πλεονεκτικα και πλεονασματικα η αρχουσα χρηματοπιστωτικη ταξη στη φαση του παρασιτικου καπιταλισμου, οπως παλαιοτερα ο παραγωγικος και βιομηχανικος καπιταλισμος κατειχε τα μεσα παραγωγης.

Ετσι, ακομα και συμφωνα με τους νομους της προσφορας και της ζητησης, η διαταξικη διακινηση του νομισματος στη χρηματωπιστωτικη ταξη θα εχει ως χαρακτηριστικο την υπερπροσφορα, κατα συνεπεια και χαμηλωτερη τιμη, ενω στις υπολοιπες ταξεις τη ζητηση, κατα συνεπεια και ψηλοτερη τιμη, γιατι το νομισμα σημερα δεν ειναι απλα ενα συναλλακτικο μεσο αποτιμητικο της αξιας του εμπορευματος και του πλουτου, αλλα ενα υπερεμπορευμα, που απο μονο του παραγει υπερπλουτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου