Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΝΟΜΙΑ


http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/458507/deka-hiliades-aytoktonisan-logo-krisis--leei-nea-ereyna

Δεκα χιλιαδες, τουλαχιστον, αυτοκτονιες εχουν καταγραφει στην Ευρωπη της κρισης, στα οικονομικα κρεματορια του τραπεζοφασισμου, στην Ευρωπη του συγχρονου γερμανικου ναζισμου.

Με την ευκαιρια, που στο δημοσιευμα της σχετικης ερευνας, αναφερεται το ονομα του Émile Durkheim, θα ηθελα να σημειωσω λιγα λογια γι' αυτον.
Ο Émile Durkheim (1858 - 1917) ηταν Γαλλος φιλοσοφος και κοινωνιολογος, απο τους θεμελιωτες της κοινωνιολογιας, που το 1897 με το εργο του "Le Suicide" (Η Αυτοκτονια), ερευνα τις κοινωνικες της διαστασεις.

Μια αλλη σημαντικη εννοια, που εισηγαγε, ειναι αυτη που καταγραφει με το Ελληνικο ονομα "ανομια" (anomie), που νομιζω πως αποδιδει τη ζοφερη σημερινη κοινωνικη κατασταση της χωρας μας, πανω στην οποια ασελγει σαδιστικα η Γερμανια με τις συμπλεγματικες της διαστροφες του φαινομενου της Ανατολικης Γερμανιας*.

Συμφωνα με τον Émile Durkheim σε καταστασεις ανομιας απορυθμιζονται οι κανονες και τα κοινωνικα προτυπα με αποτελεσμα τον κοινωνικο κατακερματισμο και τη διαλυση της κοινωνικης συνειδησης, αφου οι πολιτες καταναγκαζονται να αποδεχθουν ανισχυρα κοινωνικα προτυπα (πχ χαρακτηριστικοτερο παραδειγμα σημερτα αποτελει η τηλεοπτικη δημοκρατια και η ποδοσφαιροποιηση και επικοινωνιοποιηση της πολιτικης ζωης, με προβεβλημενα απολιτικα προτυπα, ποδοσφαιριστες, ηθοποιους, κλπ να νεμονται, χωρις πολιτικη συνειδηση, την πολιτικη συνειδηση, μεταμφιεζομενοι σε αριθμους μιας εικονικης πλειψηφιας).

Κατα τον Émile Durkheim καταστασεις ανομιας διαμορφωνονται σε ακραια κοινωνιοικονομικα φαινομενα, οπως, σε περιοδους οικονομικης κρισης, αλλα και αλογιστης οικονομικης ευημεριας.

Δεν εχει κανεις παρα να παρει τις τελευταιες διαπιστωσεις του Émile Durkheim και να τις φορεσει στη λεγομενη μεταπολιτευτικη Ελλαδα, στην οποια η ληστρικη ευημερια των ΠαΣοΚοφρουρων εδωσε στο λαο τη ψευδαισθηση της ευημεριας ως κοινωνικο προτυπο ανομιας και η σημερινη μεταβαση στην Ελλαδα της κρισης, προσπαθει να προβαλει τους κανονες της "σωτηριας" ως μετρο συμπεριφορας μιας κατακερματισμενης και χωρις κοινωνικη συνειδηση "κοινωνιας".

Στις περιοδους αυτες η επαναστατικοτητα τεινει να ταυτισθει με την καταπατηση των κανονων και των νομων.

* Συνδρομο της Ανατολικης Γερμανιας.
Με την επανενωση των Γερμανιων, η πρωην Δυτικη Γερμανια βρηκε την ευκαιρια της μεγαλης οικονομικης αναπτυξης και της συσσωρευσης πλουτου, γιατι
1. Στηριξε την ενωση αυτη σε κονδυλια της ΕΕ.
2. Χρησιμοποιησε το χαμηλο κοστος της εργασιας της πρωην Ανατολικης Γερμανιας για την ανταγωνιστικοτητα των προιοντων της.
3. Καθηλωσε τις αμοιβες των εργαζομενων της πρωην Δυτικης Γερμανιας με προσχημα το κοστος της επανενωσης, που αυξησε ακομα περισσοτερο τον ιδιωτικο και δημοσιο πλουτο.

Ενα τετοιο μοντελο, το μοντελο της Ανατολικης Γερμανιας, επιφυλασσει η Γερμανια σημερα για τις χωρες της Νοτιας και της πρωην Ανατολικης Ευρωπης.
Τις δευτερες τις βρηκε σχεδον ετοιμες να εξυπηρετησουν αυτο το μοντελο της αναπτυξης της, γι' αυτο και εγκατεστησε αρκετες βιομηχανιες της σ' αυτες.
Στις δευτερες, με πειραματοζωο την Ελλαδα, κατασκευαζει σημερα αυτο το μοντελο στην υψικαμινο του Ευρω.

ΥΓ.
1. Ο γιος του Émile Durkheim
σκοτωθηκε στο Βουλγαρικο μετωπο στη Θεσσαλονικη.

2. Για το εργο του Émile Durkheim
υπαρχει μια αξιολογη εκδοση απο το "Ιδρυμα Σακη Καραγιωργα" (Γαγγας: Κοινωνια και Ηθικη. Αξιες και νεωτερικοτητα στην κοινωνιολογια και τη φιλοσοφια του Émile Durkheim).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου