Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΚΑΤΑ ΗΡΟΔΟΤΟΝ ΠΑΘΗ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΘΟΣ*
(ΚΑΤΑ ΗΡΟΔΟΤΟΝ ΠΑΘΗ)

Ακολουθωντας την προτροπη ενος φιλου, αναγνωστη των σχολιων μου, για την αναζητηση πηγαιων γνωσεων στην Αρχαιοελληνικη Γραμματεια, ειπα να σταθω λιγο σε δυο πολιτικες και οικονομικες παραμετρους των αποψεων του πατερα της ιστοριας, του Ηροδοτου του Αλικαρνασσεως (485-426 πΧ) και μαλιστα αυτες, στις οποιες θα μπορουσε να κανει κανεις αναγωγες στη συγχρονη Ελληνικη πραγματικοτητα.

Η πρωτη αφορα την πολιτικοοικονομικη αντιληψη των "υπερεχοντων ασταχυων", συμφωνα με την οποια οι δυναστες εξαφανιζουν τους διακεκριμενους αστους, για να διαφυλαξουν τη νομη της εξουσιας τους, απο την απειλη τους (V 92, 8).
Σιγουρα δεν ειναι τυχαιος ο κοσμοϊστορικος ρολος της αστικης ταξης, που αναγνωριζει και ο Marx, οπως επισης δεν ειναι τυχαιες οι προσπαθειες για τη χειραγωγηση της απο την ιμπεριαλιστικη κεφαλαιοκρατια.

Η δευτερη αφορα τη μοιρα της οικονομικης φτωχειας του Ελληνα, που αποτελει μοχλο της αναπτυξης, η οποια απαιτει θαρρος και διασφαλιζει την ελευθερια των πολιτων "τη Ελλαδι πενιη μεν αεικοτε συντροφος εστι, ... τη διαχρεωμενη η Ελλας την τε πενιην απομυνεται και την δεσποσυνην" (VII 102).

Υψησοφος προφητεια, διδακτικη της σημερινης Ελληνικης τραγωδιας, της τραγωδιας των φοβικων και εντρομων πολιτικων, που θεωρησαν την πεινα δυστυχεστερη της ανελευθεριας και παρεδωσαν την ελευθερια των πολιτων στην οικονομικη τυραννια.

Ζητω συγγνωμη που παραθετω την Αρχαιοελληνικη γραφη ατονη και απνευματικη, αλλα καποιος θα πρεπει να πληροφορησει τη BlackBerry, που δεν διαθετει παρα μονο την οξεια κι' αυτη με δυσκολο συνδυασμο πληκτρων, γι' αυτο και την καταργησα, πως η Ελληνικη γλωσσα δεν ειναι η μονοτονικη του Ραλλη, που του υπαγορευσε το μεγαλοεκδοτικο καταστημενο, για την απλοποιηση και την ελαχιστοποιηση του κοστους της τοτε ηλεκτρονικης φωτοσυνθεσης.
Οι υπευθυνοι του βασικου ενστικτου - μετοχου, πριν γκρεμισουν την οικονομια, κατεδαφισαν την αξια των αξιων του πολιτισμου, τη γλωσσα, χωρις αιδω στον νηπτικο και Θεοφραστο λογο του Οσιου Αθανασιου του Αθωνιτου "Αδελφοι μου, και τεκνα προσεχωμεν εαυτοις και της γλωσσης κρατωμεν. Κρεισσον γαρ αφ' υψους ή απο γλωσσης πεσειν".

* Οπερα του Τσεχου συνθετη Buhuslav Martinu, βασισμενη στο μυθιστορημα του Νικου Καζαντζακη "Ο Χριστος ξανασταυρωνεται", δυστυχως και η Ελλαδα ξανασταυρωνεται, προδομενη απο τους ΠαΣοΚοΙουδες.



Εστάλη από την ασύρματή μου συσκευή BlackBerry®

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου