Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΗΡΟΔΟΤΟΥ (ΜΕΡΟΣ II)

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΘΟΣ
(ΚΑΤΑ ΗΡΟΔΟΤΟΝ ΠΑΘΗ)
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ


Ως συμπληρωμα στο προηγουμενο σχολιο μου ΚΑΤΑ ΗΡΟΔΟΤΟΝ ΠΑΘΗ, θα ηθελα να παραθεσω την κριτικη και επικριτικη σκεψη του μεγαλου ιστορικου στην περιφρονηση της χειρωνακτικης εργασιας "παρ' Αιγυπτιων μεμαθηκασι οι Ελληνες, ουκ εχω ατρεκεως κριναι, ορεων και Θρηικας και Σκυθας και Περσας και Λυδους και σχεδον παντας τους βαρβαρους αποτιμοτερους των αλλων ηγημενους πολιητεων τους τας τεχνας μανθανοντας και τους εκγονους τουτων, τους δε απηλλαγμενους των χειρωναξιεων γενναιους νομιζοντας ειναι" (ΙΙ 166-167).

Η Ελλαδα του Σεφερειου "πνευματικου νεοπλουτισμου", που αποτελεσε  το "Κυλώνειον άγος*" του συγχρονου Ελληνισμου, που λεηλατησε τις αξιες και τις παραδοσεις της χωρας μας με το προσχημα του εκσυγχονισμου, περιφρονωντας τη χειρωνακτικη εργασια και παρεδωσε το πιο ευπρεπες, τιμιο και κοινωνικο των μεσων παραγωγης των "αποχειροβιότων" στους θεωρουμενους ως κοινωνικα αποβλητους μεταναστες, σε μια ατιμη πραξη φυλετικης καθαρσης, "τους δε απηλλαγμενους των χειρωναξιεων γενναιους νομιζοντας ειναι".

Ετσι κατερρευσε η πρωτογενης παραγωγη, ιδιαιτερα στον αγροτικο τομεα, οπου τα αποτελεσματα του κακως εννοουμενου εκσυγχρονισμου εγιναν ορατα δια γυμνου οφθαλμου, με τη μεταφερα του μοχθου του αγρου στο χαβαλε της καφετεριας του χωριου.

* Κυλώνειο Άγος. Δεινα που επληξαν την αρχαια Αθηνα απο την οργη των θεων για τη σφαγη των οπαδων του ευγενους ολυμπιονικη Κυλωνα, που με τη βοηθεια του γαμπρου του Μεγαρεως τυραννου Θεαγενη επιχειρησε την καταληψη της εξουσιας των Αθηνων.
Η εκφραση Κυλώνειο Άγος χρησιμποιειται για καθε πραξη εθνικης ντροπης, σαν τα εγκληματα, που προκαλει σημερα στη χωρα μας η ξενοδουλη Κατοχικη Κυβερνηση της Οικονομικης Χουντας.

Εστάλη από την ασύρματή μου συσκευή BlackBerry®

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου